Incontinentie: oorzaken, symptomen en oplossingen

Incontinentie is een veelvoorkomend probleem dat bij mensen van alle leeftijden kan voorkomen. In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over incontinentie.
Meld je aan om toegang te krijgen tot ons uitgebreide assortiment aan hulpmiddelen. Na aanmelding kun je eenvoudig bestellingen plaatsen voor je cliënten en profiteren van onze snelle leveringsservice.

Wat is incontinentie?

Incontinentie is een aandoening waarbij de urine en/of ontlasting niet opgehouden kan worden. Het leidt tot ongewild verlies van urine en/of ontlasting. Iemand die incontinent is, heeft de beheersing over de sluitspieren van zijn blaas en/of darmen geheel of gedeeltelijk verloren.

Seni_Lady_Slim_Mini
Abena incontinentiemateriaal

Soorten incontinentie

Urine-incontinentie

Er zijn verschillende soorten urine-incontinentie, waaronder:

Stressincontinentie treedt op wanneer er druk wordt uitgeoefend op de blaas, waardoor ongewild urineverlies optreedt. Dit kan gebeuren tijdens activiteiten zoals hoesten, niezen, lachen, tillen, traplopen, rennen of springen. Bij vrouwen is stressincontinentie vaak het gevolg van veranderingen in de plasbuis door factoren zoals zwangerschap, bevalling of menopauze. Bij mannen kan een niet goed functionerende plasbuis een veelvoorkomende oorzaak zijn.

Bij aandrangincontinentie voelt de persoon een plotselinge, dwingende aandrang om te plassen, gevolgd door ongecontroleerd urineverlies voordat ze het toilet kunnen bereiken. Deze aandrang kan worden veroorzaakt door factoren zoals een urineweginfectie, overactiviteit van de blaas, neurologische aandoeningen of dementie.

Gemengde incontinentie is een combinatie van stress- en aandrangincontinentie. Hierbij treden zowel urineverlies bij druk op de blaas als bij plotselinge aandrang op.

Overloopincontinentie doet zich voor wanneer de blaas overvol raakt en niet langer urine kan vasthouden. Dit kan leiden tot het ongewild lekken van urine, vaak in kleine hoeveelheden. Het komt vaak voor bij mannen met een vergrote prostaat.

Ontlastingsincontinentie

Bij ontlastingsincontinentie kan je te maken hebben met de volgende symptomen:

  • Ongecontroleerd ontlastingsverlies.
  • Gevoel van jeuk, pijn en irritatie rond de anus.
  • Onvermogen om winderigheid te voorkomen.
  • Verlies van slijm uit de anus.
Wondzorg

Oplossingen voor incontinentie

Gelukkig zijn er verschillende oplossingen beschikbaar om incontinentie te beheren en de symptomen te verminderen. Denk bijvoorbeeld aan bekkenbodemoefeningen tot medische hulpmiddelen zoals absorberend en afvoerend incontinentiemateriaal. De juiste oplossing hangt af van de type en ernst van de incontinentie, en moet worden besproken met een zorgprofessional.

Incontinentiematerialen

Voor mensen met incontinentie kunnen incontinentiematerialen zoals absorberende broekjes, verbanden en katheters een belangrijke rol spelen in het beheersen van symptomen en het behouden van een actieve levensstijl. Deze materialen zijn verkrijgbaar bij Vomedex en kunnen worden voorgeschreven door een arts. Wil je incontinentiemateriaal bestellen? Neem contact op met onze zorgconsulenten om de juiste incontinentiematerialen te bestellen en deskundig advies te ontvangen.

Hulp bij incontinentie

Het is belangrijk om te weten dat je niet alleen bent in je strijd tegen incontinentie. Er zijn veel hulpbronnen beschikbaar, waaronder gespecialiseerde zorgverleners zoals urologen, gynaecologen en continentieverpleegkundigen. Deze professionals kunnen niet alleen helpen bij het stellen van de juiste diagnose, maar ook bij het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan dat past bij jouw behoeften en levensstijl.

Heb je meer vragen over continentie of wil je meer informatie over oplossingen en incontinentiematerialen? Neem dan contact op met onze deskundige zorgconsulenten, zij staan klaar om je te helpen.

In ons assortiment vind je een brede selectie incontinentiemateriaal, absorberend en afvoerend.