Wat is een stoma?
Een stoma is een chirurgisch aangelegde opening aan de buitenkant van het lichaam. Deze wordt aangelegd om urine of ontlasting op te vangen wanneer dit niet meer op de natuurlijke manier kan, door ziekte of beschadiging. De stoma wordt verbonden met de darm of de urinewegen en komt uit op de buik. Via deze opening wordt het lichaamsafval opgevangen in een stomazakje.


Typen stoma’s
Een stoma kan op verschillende plekken en uit verschillende delen van de darmen of urinewegen worden gemaakt, afhankelijk van de medische noodzaak. Hieronder bespreken we de drie hoofdtypen stoma’s:
Een colostoma wordt aangelegd in de dikke darm of het colon. Dit type stoma wordt vaak aangelegd als gevolg van aandoeningen zoals darmkanker, darmontsteking, of een ongeluk dat de normale passage van ontlasting verhindert. Bij een colostoma wordt het einde van de dikke darm door een opening in de buikwand naar buiten geleid. Het type en de locatie van een colostoma kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de operatie en het deel van de dikke darm dat is betrokken. Er zijn twee hoofdsoorten colostoma’s:
- Eindstandig colostoma: Dit wordt gemaakt door het uiteinde van de darm naar buiten te leiden en vast te maken aan de huid, en is meestal permanent.
- Dubbelloops colostoma: Hierbij worden twee openingen van hetzelfde deel van de darm naar buiten geleid. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld om de darm te laten rusten na een operatie.
Een ileostoma wordt aangelegd in het laatste deel van de dunne darm, het ileum. Dit type stoma is noodzakelijk wanneer zowel de dikke darm als de endeldarm niet gebruikt kunnen worden voor de afvoer van ontlasting. Dit kan het geval zijn bij ziektes, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, of na verwijdering van de gehele dikke darm. Het ileostoma heeft vaak een hogere output dan een colostoma, omdat de ontlasting minder ingedikt is. Ileostoma’s zijn bijna altijd permanent.
Een urostoma of een urinestoma is noodzakelijk wanneer de blaas of een gedeelte van de urinewegen niet meer functioneren of moeten worden verwijderd. Dit kan het geval zijn bij blaaskanker, ernstige beschadiging van de blaas, of andere ernstige aandoeningen. Bij het aanleggen van een urostoma wordt een stukje van de darm gebruikt om een nieuw kanaal te maken dat urine van de nieren naar buiten het lichaam leidt. De urine wordt dan opgevangen in een zakje dat op de huid rond de stoma wordt bevestigd.
In alle gevallen is goede stomazorg van groot belang. Niet alleen om complicaties te voorkomen, maar vooral om comfortabel en vol vertrouwen te kunnen blijven leven. Bij Vomedex bieden we een ruim assortiment aan stomamaterialen en hulpmiddelen, afgestemd op jouw specifieke type stoma en persoonlijke behoeften.
Bij Vomedex hebben we verschillende stoma materialen. Je kan hierbij denken aan stomazakjes, huidplaten en pouch.

Persoonlijk advies bij de keuze voor stoma materialen
Geen stoma en geen situatie is hetzelfde. De keuze voor stoma hulpmiddelen hangt af van verschillende factoren: het type stoma (colostoma, ileostoma of urostoma), je huidconditie, je leefstijl en je persoonlijke voorkeur. Onze zorgconsulenten nemen de tijd om samen met jou te kijken naar jouw specifieke situatie.
Of je nu op zoek bent naar een discreet zakje voor onderweg, extra bescherming voor een gevoelige huid, of advies over nieuwe ontwikkelingen: wij staan voor je klaar met persoonlijk advies en begeleiding. Zo zorgen we ervoor dat je altijd beschikt over de stomamaterialen die jouw leven makkelijker maken.
Wil je meer weten over ons aanbod in stomamateriaal en hulpmiddelen, of wil je persoonlijk advies van een van onze zorgconsulenten? Neem gerust contact op. Samen vinden we de oplossing die het beste bij jou past.
