Verschillende stoma’s en stomamateriaal

Een stoma kan een grote verandering zijn in het leven van iemand die deze nodig heeft. Maar wat is een stoma eigenlijk? In deze blog bespreken we de basis: wat een stoma is, de verschillende typen stoma's, en hoe je de juiste stoma kunt kiezen voor jouw situatie.
Blog over Stoma

Wat is een stoma?

Een stoma is een chirurgisch aangelegde opening aan de buitenkant van het lichaam die een alternatieve weg voor de afvoer van urine of ontlasting biedt. Deze wordt gecreëerd wanneer de natuurlijke weg niet meer gebruikt kan worden door ziekte of beschadiging. De stoma heeft geen sluitspier, dus het controleren van de afvoer is niet mogelijk zonder de hulp van stoma-materialen.

Stoma_productafbeelding
sensura-mio-baseplate-click-stoma

Typen stoma’s

Een stoma kan op verschillende plekken en uit verschillende delen van de darmen of urinewegen worden gemaakt, afhankelijk van de medische noodzaak. Hieronder bespreken we de drie hoofdtypen stoma’s:

Een colostoma wordt aangelegd in de dikke darm of het colon. Dit type stoma wordt vaak aangelegd als gevolg van aandoeningen zoals darmkanker, darmontsteking, of een ongeluk dat de normale passage van ontlasting verhindert. Bij een colostoma wordt het einde van de dikke darm door een opening in de buikwand naar buiten geleid. Het type en de locatie van een colostoma kunnen variëren, afhankelijk van de omvang van de operatie en het deel van de dikke darm dat is betrokken. Er zijn twee hoofdsoorten colostoma’s:

  • Eindstandig colostoma: Dit wordt gemaakt door het uiteinde van de darm naar buiten te leiden en vast te maken aan de huid. Dit is meestal permanent.
  • Dubbelloops colostoma: Hierbij worden twee openingen van hetzelfde deel van de darm naar buiten geleid. Dit kan tijdelijk zijn, bijvoorbeeld om de darm te laten rusten na een operatie.

Een ileostoma wordt aangelegd in het laatste deel van de dunne darm, het ileum. Dit type stoma is noodzakelijk wanneer zowel de dikke darm als de endeldarm niet gebruikt kunnen worden voor de afvoer van ontlasting. Dit kan het geval zijn bij ziektes zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa, of na verwijdering van de gehele dikke darm. Het ileostoma heeft vaak een hogere output dan een colostoma, omdat de ontlasting minder ingedikt is. Ileostoma’s zijn bijna altijd permanent.

Een urostoma of een urinestoma is noodzakelijk wanneer de blaas of een gedeelte van de urinewegen niet meer functioneren of moeten worden verwijderd. Dit kan het geval zijn bij blaaskanker, ernstige beschadiging van de blaas, of andere ernstige aandoeningen. Bij het aanleggen van een urostoma wordt een stukje van de darm gebruikt om een nieuw kanaal te maken dat urine van de nieren naar buiten het lichaam leidt. De urine wordt dan opgevangen in een zakje dat op de huid rond de stoma wordt bevestigd.

Elk van deze stoma’s vereist specifieke zorg en het gebruik van aangepaste stoma-materialen om lekkage en huidirritatie te voorkomen. De keuze voor het juiste type stoma en de bijbehorende verzorgingsproducten is cruciaal voor het welzijn en de kwaliteit van leven. Bij Vomedex hebben we verschillende stoma materialen. Je kan hierbij denken aan stomazakje, huidplaten en pouch.

Stomamateriaal

Hulp bij stoma

Of je nu jong bent of oud, bij Vomedex staan we klaar om je te ondersteunen bij elke stap in jouw reis met een stoma. Onze zorgconsulenten bieden persoonlijke hulp en adviseren je graag over de producten en oplossingen die jouw kwaliteit van leven kunnen verbeteren. Neem contact met ons op en ontdek hoe we samen zorg beter kunnen maken.

Bestel al jouw nodige stoma hulpmiddelen bij Vomedex.